În 2024 mi-am propus să fiu mai prezentă, mai atentă, mai vie. Nu c-aș fi murit, dar am traversat o bună parte din 2023 total amorțită și îmbibată în muncă. Anul ăsta vreau să gust pe bune înghețata, să îmi simt corpul, să ascult mai mult și să iau tot ce-i mai bun din fiecare eveniment, conversație, experiență.
Așa că n-am mai stat pe gânduri. Am mers la primul eveniment Vast & Curious de anul ăsta. Mi-am savurat paharul de vin alb și croissantul adus din rai de Pain Plaisir. Iar după necesarele plăceri hedonistice, m-am bucurat de aerul proaspăt pentru minte furnizat fără excepție de Andreea Roșca, invitații și echipa ei.
Am luat ceva notițe, așa că las aici 15 gânduri care m-au inspirat. Sper să-ți fie la fel de folositoare cum îmi sunt și mie.
- Ne speriem când ne este bine pentru că nu știm ce să facem cu tot binele ăsta.
- Nimeni nu ne încalcă limitele pe care noi înșine nu ni le încălcăm.
- Nu trebuie să poți tot ce poți.
- Despre inhibiția răspunsului și legea dualității:
“Mă abțin să spun da până când îmi trece disperarea să spun da.” De ce? Pentru că absolut totul are un cost. Înainte să spui da, verifică cu tine: Cât mă costă să fac asta? Cu ce plătesc acum?
- Loialități familiale: Câte decizii iau luând un membru al familiei ca punct de reper… fără să îmi dau seama?
Partea proastă e că punct de reper poate să însemne că fac ca mama, că fac exact opusul sau că fac cum aș fi vrut eu să fie (ca să-i arăt eu ei cum se face). Dar tot punct de reper este, iar liberul arbitru pare plecat la plimbare.
- O întrebare bună: De putut, pot. Dar mai vreau?
- Despre click of closure: Acel moment fantastic de revelație în care simți că închei un capitol emoțional.
- Uneori ai nevoie să hit rock bottom – sau să simți că n-ai unde să mergi mai jos – ca să poți schimba ceva.
- Ne plângem când muncim câte 16 ore pe zi pentru că vrem să fim văzuți prin suferință.
Când eram mici, probabil că eram văzuți doar atunci când sufeream și nu când ne era bine (mă mega regăsesc aici).
- Alte întrebări bune: Cum este pentru mine ce se întâmplă acum? Cum mă simt aici? Ce fac acum este o resursă sau un cost?
- Despre teama să-ți asumi că ai o părere.
- Tu ești responsabil atunci când cineva îți încalcă limitele.
Pentru că este jobul tău să le impui, comunici și protejezi.
- Despre etapele relațiilor:
Relațiile încep în simbioză cu fluturi în stomac, mult “noi” și nevoia de a sta cât mai mult împreună. Când relația avansează, apare inevitabil și diferențierea care se simte ca abandon, respingere, capătul lumii. Ei bine, diferențierea e o etapă firească – și nu este (neapărat) finalul relației.
- Avem un arc în spate care ne atrage în povestea de viață.
- Emoțiile sunt atemporale.
Cărți recomandate de Raluca Anton
Ca de obicei, invitații Andreei Roșca nu părăsesc scena Vast & Curious fără câteva titluri pe care să le dăruiască publicului.
Uite aici titlurile dăruite de Raluca Anton:
- Nepovestitele iubiri, de Tatiana Niculescu (îmi place mult Tatiana Niculescu; în weekend sunt în Humanitas!)
- Efemeride, de Irvin Yalom
- Întoarcerea acasă, de Kate Morton
Este a doua oară când o ascult pe Raluca Anton vorbind pe scenă (prima dată a fost la I love Failure în octombrie anul trecut). De fiecare dată am simțit-o vulnerabilă, autentică, generoasă. De fiecare dată m-a lăsat cu un gând de frământat acasă sau cu o întrebare bună de pus pe mai târziu.
Îi sunt recunoscătoare. Și abia aștept s-o descopăr în rândurile cărții ei.
Eu sunt Anda
Și scriu. Iar atunci când nu scriu, îmi folosesc cei 11 ani de studiu și experiență în marketing, backgroundul antreprenorial și networkul ca să fac campanii de marketing ce aduc rezultate și cresc afaceri. Mă găsești pe site, pe Instagram și prin librăriile din București.