De 8 martie nu vreau nici flori, nici la mulți ani, nici egalitate (în care chiar nu cred, by the way). Vreau echitate. Și €140.266. Uite de ce.

Ce m-a apucat

Erika a vorbit despre pericolele la care noi, femeile, suntem expuse. Și e super important să vorbim despre lucrurile astea. Dar după ce nu-ți iei bătaie și nici nu ești violată, parcă te apucă nevoia de echitate în contexte profesionale și de o dinamică mai echilibrată acasă. Zic și eu.

E 8 martie. Vorbim de inegalitatea de gen?

„Inegalitatea de gen” nu e un titlu de film horror pentru femei, ci realitatea zilnică pe care o confundăm cu normalitatea. Nu, nu e normal că, la nivel global, femeile câștigă doar 77 de cenți pentru fiecare dolar câștigat de bărbați pentru aceeași muncă.

Nu e normal nici că pe lângă jobul full-time, femeile mai prestează un job part-time neplătit. Nu e normal nici că femeile întoarse din maternal sunt discriminate sau invitate să-și dea dimisia de bună voie, așa cum detaliează un articol recent Panorama:

„Angajatorul mi-a oferit un post de secretară, în locul celui de expert bancar.” – Mădălina, 35 de ani

„Mi se impunea să lucrez peste program, iar când am refuzat, am fost din nou mutată în alt departament.” – Roxana, 32 de ani
Hai să vorbim despre leadership
Hai să vorbim despre inegalitatea de gen

Trăite de mine în context profesional

#1. Nu am început cursa de la linia de start, ci de la -100 m din cauza gapului din CV (ăia 2 ani în care un bebeluș se face copil).

#2. Am fost recomandată ca marketer. Clientul a refuzat să lucreze cu mine pentru că-s femeie și domeniul e mai tehnic. În plus, “dacă femeile erau la fel de deștepte ca bărbații, de ce nu sunt mai multe printre miliardarii lumii?”. Am încheiat citatul.

#3. În timpul unui interviu de job: “Arăți bine. Și din marketing nu se câștigă așa de bine. Ai și-un copil de crescut… Nu vrei să faci videochat?”

Scurtă paranteză: că tot vorbirăm despre întrebări nepotrivite, hai să-ți spun ce să NU întrebi o femeie. De 8 martie și nu numai.

Ce să NU întrebi o femeie?

Ce n-ai întreba și un bărbat:

Ce să NU întrebi o femeie? Ce n-ai întreba și un bărbat.
Ce să NU întrebi o femeie? Ce n-ai întreba și un bărbat.

Am încheiat paranteza.

De ce pun casa și munca în aceeași oală

Pentru că nu cred în viață personală și viață profesională. Cred în viață.

Și contextul concurențial de la job dintre o femeie cu al doilea job acasă și un bărbat odihnit și cu hainele gata călcate nu-i tocmai echitabil.

Cred că schimbarea începe de acasă. O dată cu femeia care impune limite, și apoi cu bărbatul care învață să contribuie ca un adult. Și nu să ajute la treburile casei, că nu e copil.

Contextul concurențial de la job dintre o femeie cu al doilea job acasă și un bărbat odihnit și cu hainele gata călcate nu-i tocmai echitabil.
Contextul concurențial de la job dintre o femeie cu al doilea job acasă și un bărbat odihnit și cu hainele gata călcate nu-i tocmai echitabil.

Care-i faza cu €140.266

În România, femeile fac undeva între 70 și 80% din treburile casei și ale familiei (conform Barometrului de Gen din România).

De dragul exemplului, hai să estimăm că femeile fac un 75% din munca invizibilă. Muncă estimată la 140 de ore pe săptămână, din care 105 sunt prestate de către femei. Adică 70 de ore muncite în plus în fiecare lună.

La un salariu mediu net de 4,426 lei/lună, munca neplătită pe care o fac româncele valorează aproximativ 1.936 lei/lună.

23.236 lei/an

232.360 lei/10 ani

697.095 lei/30 ani

Sau *€140.266

*Să mai pun rata inflației și valoarea la care s-ar aprecia banii ăștia dacă ar fi investiți în 30 de ani? Hai că nu mai pun, dar cel mai probabil se triplează.

În concluzie

La muncă

Dacă te întreabă la interviu ce planuri ai cu uterul tău, îți fură ideile, te trimite să-i faci cafea deși nu ești barista, îți pune întrebări deplasate și-ți spune că nu poți doar pentru că faci parte din „sexul slab”, uite strategia mea:

Acasă

Draga mea, dacă se c*iește să-ți cumpere flori și-un cadou de 8 martie, uite strategia mea:

  1. Fă doar partea ta de muncă din casă
  2. Investește restul de ore în activități care produc bani
  3. Cumpără-ți ce vrei tu 💁🏼‍♀️

De fapt, poți să faci asta și dacă îți cumpără flori și cadouri.

Eu sunt Anda

Și scriu. Iar atunci când nu scriu, fac campanii faine de marketing care aduc rezultate și cresc afaceri. Îmi folosesc cei 11 ani de studiu și experiență în marketing, backgroundul antreprenorial, networkul și inteligența artificială ca să duc afacerile din punctul A în punctul B prin marketing cu rezultate.

Click aici să-mi vezi munca.

Sau aici să-mi descoperi povestea.

Vrei să vorbim despre afacerea ta? Scrie-mi la anda@andascrie.ro. Și dacă vrei să ne cunoaștem, hai pe Instagramul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *